Apr 022017
 

… Acu’ tu dormi, normal, ce naiba să cauţi pe internet la ore din astea meschine?! Că şi eu aş fi fost cufundată adânc în intelectuale vise divine dacă nu m-ar fi fixat, pe miez de noapte festiv şi destul de sprinţar, calendarul canicular de gustar.

Astăzi e ziua ta, zi frumoasă ca tine. (… Vezi că încep cu un dar? Cum am făcut eu, minunata de mine, o excepţie colosală şi nu m-am mai culcat cu găinile şi scriu articolul azi, adică ieri, pentru ca tu să îl găseşti în căsuţa de mail dis de dimineaţă, mâine, adică azi….)

M-am gândit şi m-am tot răzgândit. Io, paişpemiiul meu drag, îţi spun la mulţi ani, cum e obiceiul ăsta larg, planetar, dar, fiind prietena ta de sub tine, îţi clopoţesc şi semnalul murdar: vezi că n-au mai rămas foarte mulţi şi sunt cam plini de belele. (… Zici ce vrei, da’ mie încă 60 mi se pare puţin. Foarte puţin.) Ziceam de belele. Prima dintre ele sunt eu. În plus, o să faci burtă, o să ţi se albească părul (fără zone de excepţie), o să ţi se zbârcească pielea, fesele o să ţi se fleşcăiască, numărul de raporturi sexuale o să se cam pipernicească bla, bla… Pe cuvânt. Sunt mare specialistă, doar ştii, în vietăţile de peste 40 de ani.  (… Bineee. … Dacă insişti… De andropauză ai auzit? … Da, da, e aia care blochează marfarul pe şine. Pregăteşte-te, tată, că vine.)

… Te-aş ţine departe de asta, de mizerabila realitate, dar nu pot, zău că nu pot, îţi datorez ce m-ai învăţat: sinceritate. Ştiu, o să-ţi fie greu să auzi, dar o să mă suni în curând şi-o să mă întrebi, disperat: „Soro, cum naiba îi zice lu’ saitu’ ăla de l-am creat? Pliroforie cuminte punct ro? … Şi, mama ei de inspiraţiune, l-am şi parolat? Am făcut o asemenea impardonabilă acţiune naivă şi demodată? ” …  Pentru că ştii, dragul meu, care-i vestea cea bună? N-o să uiţi numărul meu niciodată.

În rest, coborând discuţia într-o zonă mai analitică, sinceră să fiu, cu mine Dunbar n-a fost mult prea explicit, aşa cum ar fi fost necesar, aşa că n-am prea înţeles cum e cu numărul acela desăvârşit de prieteni, numărul ideal. (Platon a stabilit că 5300 de oameni reprezintă dimensiunea perfectă a unei democraţii. Plăcându-mi tipul, îl creditez maximal. Pe Dunbar îl suspectez de interes cardinal.) Dar câteodată simt, lăsând gândirea critică să se odihnească un pic, că unul singur ajunge. (Chiar dacă Lewis n-ar accepta nicio scuză şi m-ar contrazice flagrant, aruncându-mi-l în faţă pe Lamb. Dacă am rămâne pe planetă doar noi, noi doi, cei mai buni prieteni de pe pământ, am muri imediat. Ar muri adevărul din noi. Am sufoca realitatea. Pentru că, dragul meu prieten, eu singură nu voi putea fi niciodată îndeajuns de profundă ca să te pot releva pe deplin. Am nevoie şi de alţi ochi, şi de alte lumini, ca să-ţi văd şi să-ţi luminez tot profilul, toată statura, toată fibra, toată structura. În fiecare dintre prieteni mai există ceva, câteodată chiar esenţialul, care poate fi developat doar de un alt prieten. De un al treilea. De un al patrulea. De un. Dacă nu te văd prin alţii, nu mă pot vedea nici pe mine în tine. Ai fi o oglindă prea mică. Şi-ar fi mare păcat, sunt atât de frumuşică… Îţi doresc prieteni cu lumină în ochi, dragul meu 14694. Şi, cât de mult s-o putea, veşnicie. (… Şi să câştigi la 6 din 49 pentru că altfel, nu ştiu, zău, dacă în ţara asta poţi trăi din psihologie.)

Pentru ce să-ţi mulţumesc mai întâi? Pentru că nu îmi ceri nimic, niciodată? Iar atunci când o fac eu, eşti acolo mereu? Pentru că îţi pot spune orice? Pentru că înţelegi întotdeauna, înaintea mea, ce mi se întâmplă? Pentru că, după ce am terminat de etalat, victorioasă, inventarul defectelor mele, mi-ai spus, cu o interminabilă căldură: „…. Nţţ, domnişoară. Mai ai.”

Eşti cel mai generos om al existenţei mele noi, 14694.

La mulţi ani.

Cu drag,

14693

 

(… Hai, lasă, nu plânge… Ţi-am pregătit şi-un cadou, ce credeai?! La anu’ te iau cu mine în Mexic, la Cancún, la Congresul Mondial de Menopauză. … Dacă-ţi spun şi între ce date se desfăşoară, eşti răzbunat pentru o eternitate întreagă… Avem bilete in primul rând. … Mamă, ce-o să ne mai distrăm! Îţi promit.)

Sorry, the comment form is closed at this time.