Iun 242013
 

Dragele noastre cititoare, dacă, graţie unei sincronicităţi infantil-jungiene cu elemente de lege retardată a atracţiei, vă veţi întâlni cu promotorul autohton al lui Kahneman, vă sărim în ajutor cu cel mai mare şi dezinteresat drag, întru obţinerea adecvată a unui fitness intelectual cel puţin peste normal.

Pregătindu-vă din timp, vă rugăm să vă gândiţi, chiar dacă, of, ştim, vremurile sunt inundate de un real imobilism canicular, la următoarele:

Unu:

Cum apreciaţi probabilitatea de a-l întâlni pe stradă pe Adrian Nuţă, sărutându-se pătimaş, fără nicio reţinere de expunere socială, cu mama Dumneavoastră?

Doi:

Ce sumă aţi fi dispusă să alocaţi unui pariu cu următoarea ramificare:

a)      veţi primi câştigul cel mare dacă sus-numitul va fi surprins pe stradă cu mama Dumneavoastră în împrejurarea de care, ups, tocmai vorbeam;

b)      nu veţi căpăta absolut nicio leţcaie dacă nu îl veţi vedea într-o astfel de ipostază.

E cât se poate de simplu, nu-i aşa? Avem o situaţie imaginativă, generatoare de reacţie pulsatilă (şi la cap, dar şi la carotidă) şi 2 direcţii de procesare utilă:

–          estimarea probabilitaţii unui eveniment improbabil;

–          atribuirea unei ponderi decizionale acelui eveniment, scoţându-l şi mai mult în decor, pariind, voiniceşte sau ba, pe însăşi Înălţimea Sa.

… Ei, ce ziceţi, cum staţi cu pulsul, cu respiraţia? … E tare cald, ştim. De aceea  nici nu vă batem prea tare la cap. Vestea cea bună e că detaliile de explicare vă vor sosi în căsuţa de mail (vă mulţumim pentru abonare!) abia mâine seară, când se anunţă puţină răcoare.

 

(… Detalii redundante, desigur, orice muritor responsabil l-a citit deja pe Kahneman.)

Sorry, the comment form is closed at this time.